Staklene ograde STAKLENA

Postupnim nestankom nepotrebnih hodnika i skrivenih stepeništa, dolazi jedna nova dimenzija u dizajnu interijera i eksterijera gdje stepeništa postaju atraktivan detalj koji se stapa s modernističkim uređenjem okoline. Najčešće se kombinira dobri stari i provjereni spoj metala i stakla, odnosno aluminija i stakla gdje refleksija stakla i visokopoliranog aluminija jednostavno zapanjuje svakoga. Kao nastavak ove interesantne ideje dolaze ograde koje se sastoje od stakla, diskretno pričvršćenih aluminijskim nosačima, čime se dobija utisak da staklo stoji u zraku. Cjelokupan utisak je malo nepoverljiv, ali detaljni proračuni i ispitivanja,uz najnoviju tehnologiju proizvodnje i ugradnje omogućavaju upravo to, uz zadovoljenje svih standarda sigurnosti.

Staklene ograde prate trend moderne arhitekture koja teži jednostavnom obliku i formi. U prošlosti su se ograde koristile za potpunu izolaciju od drugih i svojom masivnošću su štitile od neželjenih pogleda. Zbog upotrebe sigurnosnog stakla, strukturalne staklene ograde pružaju istovremeno sigurnost, ali i otvorenost suvremenog čovijeka prema okolini i svijetu.

U kombinaciji sa aluminijskim profilima ovakve ograde zadovoljavaju sve estetske i arhitektonske standarde. Staklo se danas proizvodi sa raznim motivima i u različitim bojama, tako da se ograda, na prvi pogled, ni ne čini da je staklena.

Vrste stakla: laminirano, kaljeno, izo

Strukturalne staklene ograde moraju zadovoljavati sigurnosne kriterije zavisno od tipa objekta na koji se ugrađuju. Minimalnu sigurnost pruža laminirano staklo, dva stakla sa ljepljenom folijom u sredini, pri oštećenju staklo se ne može raspasti, a sve češća je upotreba kaljenog stakla, minimalne debljine 16mm, a maksimalne 20mm.

Komentari su zatvoreni.